10 خواص برنج در طب سنتی

برنج ایرانی یکی از قسمت های اصلی غذای ایرانیان را تشکیل می دهد. این ماده ی غذایی پر طرفدار، در گروه غلات و حبوبات قرار دارد. در ایران، همانند سایر کشور های جهان، برنج، از مهم ترین غلات به شمار می آید. اما برنج چه خواصی از دیدگاه طب سنتی دارد و خواص برنج از منظر این طب چیست؟

برنج با توجه به انواع مختلفی که دارد از خواص مختلفی برخوردار است. انواع برنج مانند برنج سفید، برنج سبوس دار و برنج قهوه ای، از انواع برنج می باشند که به دلیل دارا بودن مواد معدنی فراوان همچون کلسیم، فسفر، پتاسیم و آهن، و با دارا بودن ویتامین های گروه ب، مانند ب1، ب2 و ب3 از مواد غذایی مفید و ارزشمند برای حفظ سلامت بدن به شمار می آیند.

از دیدگاه طب سنتی، برنج طبعی تقریبا معتدل دارد و برنج قهوه ای و سبوس دار خواص بسیار فراوانی دارد. از دیدگاه طب سنتی برنج سفید به تنهایی ارزش غذایی کافی ندارد.

از این رو با ترکیب برنج سفید با مواد غذایی دیگر، آن را از نظر غذایی غنی تر می کنند. با استفاده از برنج تازه، با کیفیت، مرغوب و خوش پخت می توان از تمام خواص برنج بهره مند گشت.

در ادامه به بررسی خواص برنج و ترکیبات سودمند آن با دیگر مواد غذایی می پردازیم.

10 خواص برنج در طب سنتی

1- از دیدگاه طب سنتی مصرف برنج سفیدی که به همراه شیر و شکر پخته شده باشد بسیار مقوی بوده و برای تقویت بدن مفید می باشد. به عنوان مثال، برنج پخته شده با شیر بز، برای درمان و بهبود زخم روده سودمند می باشد. ترکیب برنج با شیر و شکر چاق کننده است و برای درمان لاغری مفرط مفید است.

2- از دیگر خواص برنج می توان به بهبود دادن اسهال اشاره کرد. خوردن برنجی که به صورت کته طبخ شده باشد برای بهبود و درمان اسهال و بیماری های دستگاه گوارش سودمند می باشد. به عنوان مثال، جوانه ی برنج، مقوی معده می باشد. همچنین برنج پخته شده در آب، یکی از موارد بهبود دهنده ی اسهال خونی می باشد. از منظر طب سنتی، برنج سببِ بهبود التهابات در معده و روده می شود.

3- طبخ آش برنج به همراه گشنیز، غذایی سودمند برای بهبود سرماخوردگی می باشد. خوردن این آش به دلیل هضم ساده و مقوی بودنش و همچنین به دلیل اینکه سرشار از ویتامین می باشد، سرماخوردگی را به سرعت بهبود می دهد. این غذا که یکی از غذاهای سنتی ایرانیان می باشد از فواید بسیاری برخوردار می باشد. از این رو بسیاری از پزشکان، مصرف آن را به هنگام مبتلا شدن به سرماخوردگی و آنفولانزا توصیه می کنند.

4- از منظر طب سنتی، آرد برنج برای رفع خون ریزی مفید می باشد. همچنین از آرد برنج برای رفع التهابات پوستی نیز استفاده می کنند. استفاده از ماسک هایی که دارای ترکیباتی از برنج هستند سببِ روشن شدن و درخشان شدن پوست می شوند. استعمال ماسک های برنج بر روی پوست و موی سر، سببِ تقویت پوست و مو شده و از مبتلا شدن به بیماری های چوستی جلوگیری به عمل می آورد.

5- برنج به دلیل خاصیت مقوی بودن، برای بهبود فردی که دچار جراحت شده است مفید است. از نظر طب سنتی خوردن برنج به همراه پاچه گوسفند و آب ماهیچه، غذایی مفید و مقوی برای افرادیست که دچار ضعف و جراحت شده اند.

6- در طب سنتی، از برنج برای بهبود فشار خون بالا و مشکلاتی مانند قند و دیابت استفاده می شود و این یکی دیگر از فواید برنج می باشد. به عقیده ی برخی از پزشکان طب سنتی، مصرف صحیح برنج سببِ کنترل میزان کلسترول و قند خون در افراد می گردد و سطح این دو را در حالت تعادل نگاه می دارد.

7- برنج به دلیل داشتن خاصیت ضد اکسیدانی، از مبتلا شدن به سرطان، خصوصا سرطان سینه و پروستات، جلوگیری می کند. همین خاصیت از خواص برنج، سبب جلوگیری از پیری نیز می گردد. خوردن برنج دم شده همراه با یکی از سبزیجات مانند گیشنیز، شوید، زعفران، زیره و یا زرشک، خواص برنج را افزایش می دهد.

8- سبوس برنج نیز خواص فراوانی دارد. سبوس برنج در جلوگیری از مبتلا شدن به یبوست و سرطان روده نقش مهمی دارد. سبوس برنج با داشتن مقدار زیادی ویتامین گروه ب، در رشد و درخشش موها تاثیر چشمگیری دارد. همچنین سبوس برنج منبع مهمی از کلسیم می باشد که برای حفظ سلامت بدن بسیار ضروری است.

9- از دیدگاه طب سنتی، یکی از خواص برنج، خواب آور بودن آن است. مصرف صحیح برنج در بهبود خواب موثر است.

10- شاید یکی از مهم ترین خواص برنج، کمک به بهبود اختلالات و بیماری های کلیوی باشد. برنج، خصوصا دم کرده ی ساقه ی برنج، مدر و ادرار آور است و از مبتلا شدن افراد به سنگ کلیه جلوگیری می کند.

Mohammad Shojaie

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

طراحی، اجرا و سئو "دو هشت" dohasht

www.dohasht.com