روغن سویا

روغن سویا

برای روغن کشی از سویا روش‌های گوناگونی وجود دارد. از مهمترین راه‌های روغن کشی سویا روش مارپیچی است. روش‌های دیگر استخراج با حلال بدون پوست گیری. استخراج با حلال همراه با پوست گیری.

روش مارپیچی

این روش کاملا مکانیکی است. در روش مکانیکی روغن کشی از سویا روغن مایع از باقی مانده سویا که کیک نامیده می شود جدا می شود. در پرس های مارپیچی فرایند روغن کشی تا 70% نیز بازدهی داشته است.

تصفیه روغن خوراکی

تصفیه فرایندی است برای جداسازی ناخالصی های نامناسب موجود در روغن به نحوی که کمترین خسارت به گلیسیریدها، استرول ها و توکوفرول ها وارد آمده و افت روغن حداقل می باشد. وجود ناخالصی های نامطلوب در روغن سبب تیرگی، کف کردن یا دود کردن و تشکیل رسوب در هنگام حرارت دادن روغن داری، کاهش پایداری در مقابل اکسیداسیون و … می باشد این ناخالصی ها شامل اسیدهای چرب آزاد، فسفاتید ها و سایر مواد صمغی، موم ها، رنگدانه ها، مواد معطر و … میباشند.

تولیدکنندکان روغن سویا

ایالت متحده آمریکا

برزیل

آرژانتین

چین

هند

پاراگوئه

کانادا

روسیه

اوکراین

اوروگوئه

کارخانه روغن کشی سویا

مراحل آماده سازی دانه‌ها

تمیز کردن دانه ها

اولین مرحله تولید روغن سویا، تمیز کردن دانه از مواد خارجی است. بهتر است این عمل قبل از انبار کردن انجام شود. اما به دلیل گران بودن تجهیزات تمیز کردن، عموما این عمل در هنگام انتقال دانه ها برای روغن کشی انجام میشود. در این مرحله از غربال های لرزان همراه با مکش هوا و نیز سیستم های مغناطیسی برای جدا کردن فلزات استفاده میشود.

جدا کردن پوسته

دومین مرحله برای تولید روغن سویا پوست گیری است. در گذشته سویا را پوست گیری نمی کردند اما امروزه جدا کردن پوست و مغز دانه متداول است و این عمل توسط غلطک های شکننده و سپس جداسازی غربالی و هوایی انجام میشود.

خرد کردن سویا

خرد کردن دانه های سویا

مرحله سوم از تولید روغن سویا استخراج روغن از دانه های روغنی چه با پرس مکانیکی و چه با حلال در صورتی که دانه ها خرد شده و به شکل قطعات کوچک در آمده باشند آسان صورت می گیرد، زیرا درباره سلول های روغنی در اثر فشار پاره شده و روغن آزاد می شود. عملاً دانه‌های روغنی را با عبور از غلتک های مخصوص به صورت پولک درمی‌آورند.

هدف دیگر این مرحله کاهش اندازه دانه ها و اطمینان از پخت یکنواخت می باشد همچنین با کاهش اندازه دانه ها توان مورد نیاز در مراحل بعدی فرآوری کاهش می یابد. به طور کلی هرچه ضخامت دانه کمتر باشد استخراج راحت تر و سریع تر انجام می شود.

برای پر کردن سویا یا سایر دانه هایی که توسط حلال روغن کشی می شوند تنها از یک جفت غلتک که به صورت موازی قرار دارند استفاده می‌شود و دانه ها فقط یکبار از بین این غلتکها عبور می کنند.

نتیجه گیری

آمادگی دانه های سویا و انبارداری از مراحل مهم و تعیین کننده کیفیت روغن و کنجاله می باشد. برای بدست آوردن روغن و کنجاله با کیفیت مطلوب کنترل پارامتر هایی مانند: جلـوگیری از وارد شـدن آسـیب هـای رطـوبتی و حرارتی به دانه کنترل زمان انبارداری انتخاب روش مناسب استخراج روغن از دانـه هـای روغنـی و مواردی از این قبیل در بهبود رنگ روغن ،کاهش میـزان فسـفر و جلـوگیری از بـالا رفتن اسیدهای چرب آزاد روغن و کاهش باقیمانده روغن در کنجاله تاثیر دارد.

برای مطالعه‌ مطالب بیشتر به وبلاگ ما مراجعه کنید

Mohammad Shojaie

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

طراحی، اجرا و سئو "دو هشت" dohasht

www.dohasht.com